qubesDe eerste bètaversie van het superveilige besturingssysteem Qubes is online verschenen. Qubes is mede ontwikkeld door de Poolse rootkit-expert Joanna Rutkowska. Het is een opensource besturingssysteem gebaseerd op Xen, X Window System en Linux, en kan de meeste Linux programma's draaien en in de toekomst mogelijk ook Windows applicaties.


Qubes implementeert een "security by isolation" aanpak, wat het doet door verschillende programma's via virtualisatie van elkaar te scheiden. Als één programma wordt aangevallen, heeft dit geen gevolgen voor de integriteit van de rest van het systeem.

Virtual machines
Eén van de belangrijkste onderdelen zijn de "disposable VMs", volgens Rutkowska een "killer feature". Het gaat hier om lichtgewicht virtual machines die binnen een seconde zijn gemaakt en gestart en als enig doel het hosten van één applicatie hebben, bijvoorbeeld een PDF-lezer of mediaspeler. In het geval van een PDF-bestand voorkomt dit de uitvoering van kwaadaardige code.

Het 1,6GB grote besturingssysteem is via deze pagina te downloaden. De installatie werkt ook op een USB-stick. "In het geval je je laptop niet wilt 'opofferen'", merkt Rutkowska op. De finale versie van Qubes staat gepland voor na de zomervakantie.