usb2MI5, een van de Britse geheime diensten, stelt dat China op grote schaal inbreekt op computers van bedrijven door aan Britse zakenmensen besmette usb-sticks en camera's te 'schenken'. Ook overheids- en defensiesystemen zouden doelwit zijn.

De Britse krant The Sunday Times meldt dat in een uitgelekt MI5-rapport is te lezen dat geheim agenten van de Chinese geheime dienst Britse zakenmensen op onder andere beurzen trakteren op allerhande elektronica, waaronder usb-sticks en camera's. De cadeautjes zijn echter geprepareerd met malware, zo stelt MI5. Als de eigenaar de stick of camera aan een computer koppelt, dan kan het systeem besmet worden door middel van een trojan. Hierdoor kunnen Chinese hackers relatief eenvoudig op afstand inbreken in de systemen.

Een andere breed toegepaste methodiek van de Chinese geheime dienst zou het uitzetten van 'seksvallen' zijn, waarbij de activiteiten van Britse zakenmensen in hotelkamers heimelijk opgenomen worden. Hierdoor kunnen zij naderhand gechanteerd worden. Ook zouden veel hotelkamers in de grote steden standaard voorzien zijn van afluisterapparatuur.

Volgens MI5 heeft de Chinese geheime dienst niet alleen Britse bedrijven in het vizier; Chinese hackers zouden ook defensienetwerken en andere overheidssystemen hebben aangevallen en bovendien verschillende maatschappelijke organisaties de afgelopen jaren hebben bespioneerd. Vorig jaar werd in een ander overheidsrapport gesteld dat de Chinese overheid de mogelijkheid zou hebben om onder andere elektriciteitsnetwerken in Groot Brittanniƫ uit te schakelen en dat ook de waterhuishouding en de distributieketens voor voedsel ernstig ontregeld zouden kunnen worden. Daarnaast klaagt MI5 dat het te weinig mensen heeft om de Chinese aanvallen effectief te kunnen bestrijden, omdat een groot deel van zijn personeel wordt ingezet om het internationaal terrorisme te bestrijden

bron: tweakers.net