joomla-logo

Een inmiddels gepatcht lek in het populaire contentmanagementsysteem (CMS) Joomla is actief gebruikt om websites over te nemen toen er nog geen beveiligingsupdate voor het probleem beschikbaar was. Beveiligingsbedrijf Verasafe onderzocht een aantal gehackte websites en ontdekte daarbij een onbekende kwetsbaarheid waarmee aanvallers volledige controle over de website kregen.

De gehackte websites werden vervolgens gebruikt voor phishing, waarmee inloggegevens en creditcardgegevens werden buitgemaakt, en het verspreiden van malware. Het lek werd op 25 juni van dit jaar aan de ontwikkelaars van Joomla! gerapporteerd en zo'n vijf weken later op 31 juli verscheen er een update. Gebruikers krijgen dan ook het advies om naar versies 2.5.14 of 3.1.5 over te stappen.

Gemeenschap

Voor gebruikers van het niet meer ondersteunde Joomla 1.5.26 is er dankzij de gebruikersgemeenschap toch een onofficiĆ«le update verschenen. Hoeveel websites er via de exploit zijn gehackt is onbekend, maar volgens het beveiligingsbedrijf liepen meer dan een miljoen op Joomla gebaseerde websites risico.

joomla_vulnerability

Bron: Security.nl

stop-spamEr is een nieuwe spambot ontdekt die duizenden gehackte websites gebruikt om spam te versturen, waaronder ook tientallen Nederlandse sites. De malware wordt door de meeste anti-virusbedrijven Rodecap genoemd en werd op 23 juli voor het eerst ontdekt. Spambots zijn vrij gewoon, maar volgens onderzoeker Roman Huessy valt Rodecap vanwege verschillende eigenschappen op. 

Ten eerste omdat het www.google.com gebruikt om vanaf besmette computers met de Command & Control (C&C)-server te communiceren. Om het adres van de C&C-server te vinden gebruikt de malware de DNS-gegevens van een ander domein. 

Spam
In tegenstelling tot andere spambots die gestolen SMTP-gegevens gebruiken om spam te versturen, de mailserver van besmette internetgebruikers gebruiken of open SMTP-relays misbruiken, past Rodecap een andere methode toe. De malware gebruikt een gigantische lijst van websites die met een PHP-backdoor gecompromitteerd zijn. 

In een uur tijd wist Huessy meer dan 3500 websites te vinden die een verouderd content management systeem zoals Joomla! draaiden en waar de aanvallers het backdoor-script hadden geplaatst, waarmee ze de webserver waar de website op draait kunnen gebruiken om spam te versturen. 

Nederlandse websites
In veel gevallen beschikken webservers over meer rekenkracht en bandbreedte en zijn daardoor interessant voor spammers. In de lijst staan ook 45 domeinen die op .NL eindigen. Een paar .nl domein voorbeelden uit de lijst met bekende joomla lekken:


Volgens Huessy hebben de makers van de spambot voor een goede tactiek gekozen, aangezien er tienduizenden websites zijn die verouderde CMS-software draaien. "Hierdoor vermijden de criminelen ook gewone blacklists, met name blacklists die dynamische IP-spaces van eindgebruikers bevatten (DSL/kabelabonnees) zoals Spamhaus PBL of SORBS DUL."