malware3Onderzoekers hebben malware ontdekt die meer dan 1 miljoen Internet of Things-apparaten heeft geïnfecteerd, zoals digitale videorecorders en ip-camera's, en gebruikt voor het uitvoeren van ddos-aanvallen tegen websites. De malware heeft verschillende namen, zoals Lizkebab, BASHLITE, Torlus en gafgyt.

Om kwetsbare apparaten te vinden worden er vanaf geïnfecteerde apparaten poortscans uitgevoerd. Zo wordt er naar Telnet-servers gezocht die op de apparaten actief zijn, om vervolgens via een brute force-aanval hier op in te loggen. De groep achter de malware maakt ook van externe scanners gebruik om kwetsbare apparaten te vinden. Bij deze methode proberen de aanvallers ook via kwetsbaarheden in de apparatuur en ssh op de toestellen in te loggen.

Onderzoekers van internetprovider Level 3 ontdekten meer dan 1 miljoen besmette apparaten, voornamelijk in Taiwan, Brazilië en Columbia. Een groot deel van deze apparaten zijn digitale videorecorders van fabrikant Dahua Technology. Van alle apparaten in de ddos-botnets was bijna 96% een Internet of Things-apparaat, waarvan waarvan 95% een ip-camera of digitale videorecorder. Zo'n 4% was een router en minder dan 1% een gehackte Linux-server.

"De veiligheid van Internet of Things-apparaten vormt een grote dreiging. Fabrikanten van deze apparaten moeten de veiligheid verbeteren om deze dreiging tegen te gaan", aldus de onderzoekers. Toch kunnen gebruikers maatregelen nemen, zoals het aanpassen van wachtwoorden en gebruik van veiligere protocollen. "Veel Internet of Things-apparaten laten je echter niet instellen welke diensten zijn blootgesteld en sommige gebruiken vaste wachtwoorden die niet zijn te veranderen, waardoor gebruikers weinig opties hebben", merken de onderzoekers verder op. Gezien de problemen verwachten de onderzoekers in de toekomst dan ook meer botnets die uit Internet of Things-apparaten bestaan.

Bron: Security.nl