Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp. Internetcriminelen weten dit ook en zoeken steeds vaker naar manieren om via WhatsApp geld te stelen. Het aantal meldingen van WhatsApp fraude, waarbij oplichters zich via deze chatdienst voordoen als een bekende, neemt snel toe. In dit blog lees je hoe je WhatsApp fraude herkent en hoe je het voorkomt.

Wat is WhatsApp-fraude?

Dit is een vorm van internetcriminaliteit waarbij criminelen zich op WhatsApp voordoen als een bekende en met een smoesje geld proberen te krijgen van je. Dit doen ze op steeds slimmere manieren. Bij de nieuwste vorm van WhatsApp-fraude nemen criminelen zelfs WhatsApp accounts over. Het aantal meldingen van oplichting via WhatsApp neemt flink toe. Begin dit jaar meldde de Fraudehelpdesk al 2200 gevallen. Nu zijn het al meer dan 6.000 meldingen. Het schadebedrag loopt vaak op tot duizenden euro’s per slachtoffer.

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

Internet oplichters begonnen redelijk eenvoudig door nieuwe prepaid telefoonnummers te gebruiken. Vervolgens stelen ze jouw profielfoto van social media en appen ze iemand in je telefoonlijst. Meestal ontvangt deze persoon een bericht dat jij een nieuw telefoonnummer hebt en een smoesje met de vraag of die persoon geld kan overmaken. Gelukkig trappen steeds minder mensen in deze vorm van fraude.

“Ik heb een verificatie code nodig voor WhatsApp en die heb ik per ongeluk naar jou gestuurd, kun je ‘m even doorsturen?”

Tegenwoordig proberen oplichters je WhatsApp account over te nemen. Daarvoor moeten ze een code naar jouw mobiele telefoon sturen. Deze zescijferige code ontvang je via een sms of voicemailbericht. Met deze code controleert WhatsApp of je de app op een andere telefoon wilt gebruiken. Meestal krijg je na deze sms een berichtje van een “bekende” dat ze per ongeluk deze code naar jou hebben gestuurd en of je de code wilt doorsturen. Doe dit niet, want deze code is de sleutel tot jouw WhatsApp account. Het enige goede nieuws is dat criminelen geen toegang krijgen tot je gesprekshistorie. Ze kunnen dus niet je berichten lezen. Maar ze kunnen wel zien in welke groepen jij zit en de personen in deze groepen berichten sturen. Op die manier proberen ze vertrouwen te krijgen van je contacten en geld van ze te krijgen.

whatsapp-fraude

Waar herken je WhatsApp-fraude aan?

Dit zijn de belangrijkste kenmerken waar je WhatsApp-fraude aan kunt herkennen.

  • Je ontvangt een appje van een "bekende" met een onbekend en zogenaamd nieuw nummer, de profielfoto klopt.
  • De "bekende" vraagt je om geld voor te schieten of over te maken.
  • Er is vaak haast bij.
  • Bellen of op een andere manier communiceren, lukt niet, want de telefoon werkt zogenaamd niet goed.
  • Als bellen toch lukt, dan hoor je vaak een geluidsfragment dat van het internet is gehaald en daarna stopt het gesprek al snel.

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude?

Het begint met gezond verstand. Maak nooit zomaar geld over als iemand daar om vraagt. Stuur ook geen beveiligingscodes door naar anderen. Volg altijd onderstaande stappen om zeker te weten dat je de juiste persoon voor je hebt of om fraude te voorkomen.

1.    Vraagt iemand om geld? Bel die persoon altijd op met het telefoonnummer dat bij jou bekend is.

2.    Kun je iemand niet telefonisch spreken? Maak dan geen geld over.

3.    Bespreek WhatsApp-fraude met familie: bijvoorbeeld alleen geld overmaken na elkaar te bellen.

4.    Deel nooit de sms met je WhatsApp code.

5.    Zet 'verificatie in 2 stappen' aan voor WhatsApp (hieronder lees je hoe).

6.    Bedenk een lastige pincode voor je VoiceMail.

Hoe beveilig je WhatsApp tegen fraude?

In WhatsApp kun je 'verificatie in 2 stappen' aanzetten, dit ken je wellicht ook onder de term: tweefactorauthenticatie. Ook raden we je aan om een sterke pincode voor je voicemail te gebruiken. Dit doe je alsvolgt:

Verificatie in 2 stappen instellen

Open WhatsApp
Klik op Instellingen
Ga naar Account
Kies Verificatie in 2 stappen
Klik op Schakel in
Kies een zescijferige pincode die je niet kunt vergeten, maar die niet te makkelijk te raden is.

Ook kun je een e-mailadres instellen voor als je de pincode vergeten bent. WhatsApp zal je soms om de code vragen, zodat je die niet vergeet.

Voicemail pincode Criminelen kunnen de zescijferige code ook via een voicemailbericht proberen te achterhalen. Zet daarom een sterke pincode op de VoiceMail van je mobiele telefoon. Dat kan door je voicemail te bellen (bel 1233 bij KPN) en daar het menu te beluisteren voor de juiste optie.

Wat kun je doen als je WhatsApp is overgenomen?

Stel dat een hacker toch je WhatsApp account heeft overgenomen, omdat je de sms met de code hebt gedeeld. Dan krijg je een bericht op jouw mobiele telefoon met deze tekst: "Dit nummer wordt nu op een andere telefoon gebruikt". Zorg dan dat je jouw WhatsApp account direct terug claimt. Open je WhatsApp en log in met je eigen telefoonnummer. Je krijgt dan een sms met een zescijferige code, waarmee je WhatsApp weer kunt herstellen. Je account logt dan uit op de andere telefoon (die van de crimineel).

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van WhatsApp-fraude?

Heb je geld overgemaakt naar een oplichter, of had je de poging op tijd door? Dan raden wij je aan om de volgende stappen te ondernemen.

1. Opgelicht? Doe aangifte bij de politie. Aangifte doen van WhatsApp-fraude kan ook online. Je kunt ook aangifte doen bij een poging tot oplichting, zonder dat er schade is geleden.

2. Beveilig je WhatsApp met 'verificatie in 2 stappen', hierboven lees je hoe dat werkt.

3. Maak een schermafbeelding van je WhatsApp gesprekken als bewijs van de fraude.

4. Neem contact op met je bank voor mogelijke vergoeding van de schade.

Bron: kpn.com