Er is een nieuwe exploitkit voor cybercriminelen verschenen die zich opmerkelijk genoeg vooral op oude beveiligingslekken richt. Exploitkits zijn nog altijd een populaire manier voor cybercriminelen om internetgebruikers met malware te infecteren, maar de effectiviteit staat onder druk.
Exploitkits maken gebruik van kwetsbaarheden in browsers en browserplug-ins die niet door gebruikers zijn gepatcht. Steeds meer programma's beschikken echter over een automatische updatefunctie en sinds het oprollen van de bende cybercriminelen die achter de populaire Angler-exploitkit zat zijn er geen gelijkwaardige exploitkits verschenen om het ontstane gat op te vullen. Zo ontwikkelden de ontwikkelaars van de Angler-exploitkit geregeld nieuwe exploits die vervolgens aan de exploitkit werden toegevoegd.
De nu verschenen Nebula-exploitkit kenmerkt zich vooral door het gebruik van oude exploits die van zes kwetsbaarheden gebruik maken. Het gaat om een Windows-lek uit 2014, twee Internet Explorer-lekken uit 2013 en 2016 en drie kwetsbaarheden in Adobe Flash Player waarvan er twee in 2015 en één in 2016 werden gepatcht, zo meldt onderzoeker Kafeine van het blog Malware don't need Coffee. Hij sluit echter niet uit dat het hier om een variant van een andere exploitkit gaat. Om van de exploitkit gebruik te mogen maken moeten cybercriminelen 2000 dollar per maand betalen, of 600 dollar voor een week.
Bron: Security.nl