usbkillEen programmeur heeft een gratis tool gemaakt die laptops uitschakelt als ze bijvoorbeeld gestolen of in beslag worden genomen. De tool heet USBkill en monitort de USB-poorten. Zodra de status verandert, bijvoorbeeld door een verwijderde of aangesloten USB-stick, wordt de laptop direct uitgeschakeld.

De auteur geeft als voorbeeld de zaak van Ross Ulbricht, het meesterbrein achter de drugsmarktplaats Silk Road. De FBI arresteerde hem pas toen hij op zijn laptop was ingelogd. Op deze manier kon de opsporingsdienst toegang tot de gegevens op de laptop krijgen zonder dat de encryptie dit dwarsboomde.

Volgens de maker van USBkill gebruiken opsporingsdiensten een "mouse jiggler" om te voorkomen dat de screensaver of slaapmodus wordt ingeschakeld.

In het geval USBkill actief is zal die de laptop meteen uitschakelen zodra het apparaat wordt aangesloten. Een andere methode die de programmeur aanraadt is het gebruik van een USB-stick aan een polsbandje. Zodra de USB-stick is aangesloten moet USBkill worden gestart. Als iemand de laptop vervolgens steelt zal de USB-stick losschieten en ziet USBkill een verandering op de USB-poort en schakelt de laptop vervolgens uit.

Bron: Security.nl