keurig-koffie-cupsDe Canadese koffiefabrikant Club Coffee claimt dat het de beveiliging op koffiecups heeft gekraakt van concurrent Keurig. De beveiliging op basis van onzichtbare uv-inkt moest voorkomen dat gebruikers cups die niet van Keurig afkomstig zijn, kunnen gebruiken in Keurigs koffiezetapparaat.

Anti-drmKortgeleden bracht het bedrijf de Keurig 2.0 uit, een koffiezetapparaat dat alleen koffiecups van Keurig accepteerde. De firma Club Coffee besloot te onderzoeken welk systeem Keurig gebruikt voor zijn zogeheten K-cups, waarop aanzienlijke marges zitten.


Bij nadere inspectie bleek de Keurig 2.0 een verborgen code op de K-cup uit te lezen. Deze codes staan op de cups met uv-inkt. Door middel van een diode leest het koffiezetapparaat de code op de afdekfolie van een originele cup uit om pas daarna koffie te zetten. Cups van concurrenten worden geweigerd, zo meldt de Canadese publieke omroep CBC.


Club Coffee besloot na zijn ontdekking naar een drukkerij te stappen die polymeerbiljetten drukt voor de Bank of Canada. Daar kon hij de precieze samenstelling van de inkt achterhalen. Het bedrijf wist zo de Keurig 2.0 met andere cups toch aan het werk te zetten. De gebruikte uv-inkt zou breed commercieel te koop zijn.

 

Volgens Club Coffee heeft het zijn 'hack' gedeeld met andere koffiefabrikanten zodat zij ook alternatieve cups voor het apparaat kunnen ontwikkelen. Volgens het bedrijf kunnen er geen patenten rusten op het systeem van Keurig, omdat lichtfrequenties niet patenteerbaar zijn. Daarnaast is een aantal koffiefabrikanten een rechtszaak tegen Keurig gestart, omdat het bedrijf misbruik zou maken van zijn dominante marktpositie.

Een woordvoerder van de Amerikaanse koffiefabrikant wil verder niet ingaan op de zaak, maar stelt wel dat zijn Keurig 2.0 alleen 'optimaal' koffie kan zetten met zijn eigen K-cups. In Canada zou de Amerikaanse koffiefabrikant Keurig een marktaandeel voor koffiecups hebben van bijna 90 procent.

 

Bron: Tweakers.net