ios-7-logoEen Spanjaard heeft een beveiligingsprobleem in iOS 7 gevonden. Via een eenvoudige reeks handelingen is het mogelijk om het lockscreen te omzeilen en foto's van gebruikers te benaderen. Ook kunnen hierdoor e-mails, Twitter-berichten en Facebook-berichten verstuurd worden.

De methode werkt door in het lockscreen naar boven te swipen en zo het 'control center' te openen. De gebruiker kan nu de wekker annex timer openen. Door vervolgens de aan/uit-knop ingedrukt te houden en 'annuleer' te kiezen en daarna twee keer snel te klikken op de home-knop, verschijnt het multitasking-menu van iOS 7. Hier kan vervolgens niets geopend worden, behalve de camera.

Met het openen van de camera kunnen echter ook alle foto's bekeken, bewerkt en verwijderd worden en bovendien kan de gebruiker deze versturen, waardoor feitelijk mail, Twitter, Facebook en Flickr overgenomen kunnen worden. De methode lijkt op alle iOS 7-apparaten te werken.

Apple belooft tegen Forbes een fix uit te rollen bij komende software-updates. Tot die tijd kunnen gebruikers voorkomen dat het control center opgeroepen kan worden bij de instellingen van iOS7. De methode is ontdekt door de 36-jarige Spanjaard Jose Rodriguez, die al eerder beveiligingsissues bij iOS aan het licht bracht, schrijft Forbes. Overigens plet Apple met een iOS 7.01-update, die vrijdag verschijnt, al enkele bugs, waaronder die met betrekking tot de vingerafdrukbeveiliging en aankopen via iTunes.