Hackers hebben 24.000 documenten buitgemaakt van een netwerk van een bedrijf dat in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie werkt. Een deel was zeer gevoelig. Het Pentagon komt nu met een nieuwe beveiligingsstrategie.

Bij een aanval op een militair bedrijf in maart hebben hackers 24.000 documenten ontfutseld. Dat heeft de Amerikaanse staatssecretaris van defensie William Lynn donderdag gezegd. Lynn zei niet om welk bedrijf het ging, maar er zouden onder andere documenten over vliegtuig- en satellietsystemen, netwerkbeveiligingsprotocollen en technologieën voor surveillance zijn buitgemaakt.

Mogelijk gaat het om defensiebedrijf Lockheed Martin, waarvan bekend is dat het met beveiligingsproblemen kampte. Die problemen ontstonden nadat hackers toegang hadden verkregen tot het netwerk van beveiligingsbedrijf RSA en daardoor documenten over de werking van SecurID-sleutelgenerators konden buitmaken. De aanval op de RSA-systemen vond in maart plaats; dezelfde maand waarin de defensiedocumenten zijn gestolen.

Het Pentagon wil niet aangeven wie achter de aanval zit, maar gedacht wordt dat het om een buitenlandse mogendheid gaat. Mogelijk zit China of Rusland achter de aanval; die landen zijn er door de Verenigde Staten vaker van beschuldigd hackaanvallen uit te voeren.

De VS vrezen dat op den duur ook terroristische groeperingen dit soort aanvallen kunnen uitvoeren en hebben daarom een nieuwe digitale-beveiligingsstrategie gepresenteerd. Het Pentagon herhaalde dat het met 'militaire kracht' kan reageren op internetbedreigingen. Eerder al zei het ministerie dat het dergelijke bedreigingen kan opvatten als 'oorlogsdaad'.

bron: tweakers.net