java-securityEr is een uitbreiding voor een populaire hackertool verschenen waarmee het mogelijk is om Linux, Mac en Windows-systemen over te nemen, zolang het slachtoffer niet over de meest recente Java-versie beschikt. Iedereen die Java-kwetsbaarheid CVE-2012-0507 niet heeft gepatcht, waar halverwege februari een update voor verscheen, loopt risico. Gisteren werd bekend dat waarschijnlijk bij 80% van alle Java-gebruikers deze update ontbreekt. 
De ontwikkelaars van Metasploit, een populaire tool voor het testen van de veiligheid van systemen en netwerken, ontvingen een malware-exemplaar dat zich via het Java-lek verspreidt. Aan de hand van deze informatie is nu een module ontwikkeld waardoor Metasploit-gebruikers ook Java-gebruikers kunnen aanvallen. 

Platformen
"Zoals Microsoft al suggereerde zou de exploit op verschillende systemen betrouwbaar moeten werken", aldus de Metasploit-ontwikkelaars. "We hebben de exploit op verschillende platformen getest, van Windows XP, Windows 7 tot Ubuntu en Mac OS X. Zolang het slachtoffer een kwetsbare Java-versie gebruikt, zou je shell op zijn systeem moeten krijgen." 

Om de aanval uit te voeren volstaat het bezoeken van een kwaadaardige of gehackte pagina. Wie Java nog gebruikt krijgt het advies de laatste update via Java.com te downloaden. Is de software niet voor dagelijks gebruik vereist, dan wordt geadviseerd die te verwijderen.

bron: security.nl