Het Amerikaanse bedrijf Pwnie Express heeft een nieuwe versie van de Pwn Phone ontwikkeld, een speciale smartphone voor hackers, penetratietesters en security professionals die de veiligheid van systemen en netwerken willen testen. De Pwn Phone is op Android gebaseerd.

De eerste generatie Pwn Phone die in 2012 verscheen draaide op een Nokia N900 en het Maemo 5 Linux-gebaseerde besturingssysteem. De nieuwe versie, de Pwn Phone 2014, gebruikt als hardware de LG Nexus 5. De ontwikkelaars hebben een Android 4.4 Kit Kat kernel opnieuw gecompileerd. In de back-end draait het een zelfontwikkelde afgeleide van Kali Linux, genaamd Pwnix.

"Het draait eigenlijk een volwaardig Debian besturingssysteem op de back-end van Android", zegt Kevin Reilly van de Pwnie Express tegenover Ars Technica. Het voordeel van de opnieuw gecompileerde Android-kernel is dat de Pwn Phone ook als USB-host kan fungeren. Daarom kan het toestel externe USB-adaptors voor wifi, ethernet en Bluetooth gebruiken

 

Tools


De Pwn Phone is standaard van 103 tools voor het monitoren en aanvallen van netwerken voorzien, waarvan er 26 geconfigureerd zijn om direct vanaf het startscherm van de telefoon te starten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een "kwaadaardig" access point op te zetten. Ook andere bekende tools zoals Nmap, Tcpdump en Kismet zijn op het toestel aanwezig. De Pwn Phone beschikt over 32GB aan lokale opslag voor het opslaan van logs en packet dumps van gemonitord netwerkverkeer.

Naast de Pwn Phone werd vorig jaar ook de Pwn Pad gelanceerd. Het enige verschil is echter het formaat en de prijs. De Pwn Phone kost zo'n 1300 dollar, de Pwn Pad 1100 dollar. Voor wie zijn eigen Pwn Phone wil maken zal er uiteindelijk een "community versie" van de software verschijnen die mensen straks op hun eigen Nexus 5 kunnen installeren.

 Bron: security.nl